6 stappen om uw leren stoelen schoon te maken

Leer schoonmaken: uw lederen bekleding weer als nieuw

Eerder gaven we al redenen waarom het zo belangrijk het is om je vrachtwagen met regelmaat schoon te maken. Ook het interieur is daarbij natuurlijk een belangrijk punt dat niet over het hoofd gezien mag worden! Een schoon interieur zorgt voor een prettige rijervaring en een gezonde omgeving. Een vuil interieur kan namelijk een broedplaats zijn voor bacteriën, schimmels en allergenen. Het regelmatig schoonmaken en desinfecteren van het interieur helpt om ziektekiemen te verminderen en allergische reacties te voorkomen.

Lederen bekleding schoonmaken

In vrachtwagencabines, en ook in auto’s, kom je vaak lederen bekleding tegen. Het ziet er prachtig uit en voegt een extra vleug luxe toe aan het interieur! Maar om ervoor te zorgen dat je lederen stoelen er altijd als nieuw uitzien en hun comfort behouden, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je het beste je leren autostoelen kunt schoonmaken en onderhouden.

Let op: Onderstaande uitleg is de basis van het schoonmaken van leder. Lees altijd de gebruiksaanwijzingen van de producten die je gebruikt en volg deze altijd op, dit kan namelijk verschillen per product. 

1. Stofzuigen

Voordat je begint met het schoonmaken van je lederen autostoelen, is het belangrijk om los vuil en stof te verwijderen. Gebruik een zachte borstel en een stofzuiger om het oppervlak van de stoelen grondig te reinigen. Dit is een erg belangrijke stap in het proces van het schoonmaken van leer, omdat het voorkomt dat vuil en stof tijdens het schoonmaken in het leer worden gewreven. Dit kan namelijk zorgen voor krassen en beschadigingen en dat willen we natuurlijk voorkomen!

2. Kies de juiste leerreiniger

Alle vuildeeltjes opgezogen? Dan is het tijd om een juiste reiniger te kiezen. Dit is erg belangrijk, omdat bij het gebruik van onjuiste middelen het leer aangetast kan worden. Dit is enorm zonde natuurlijk! Kies daarom altijd voor een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor leer. Deze reinigers zijn mild en helpen bij het verwijderen van vlekken en vuil zonder het leer te beschadigen. Een voorbeeld van een leerreiniger is Smartwax Smart Leather. Dit middel reinigt én conditioneert.

3. Test eerst op een onopvallende plek

Leer kan natuurlijk enorm verschillen, niet alleen qua het soort leer maar ook qua afwerking en kleur. Voordat je de hele lederen bekleding reinigt, is het verstandig om de gekozen reiniger eerst op een klein, onopvallend deel van het leer te testen. Zo kun je zien of het geen negatieve reactie veroorzaakt, zoals verkleuring. Als alles in orde lijkt, kun je verder met het schoonmaken van de rest van de lederen bekleding.

4. Reinigen met een zachte doek of leerborstel

Klaar om aan het werk te gaan? Breng een kleine hoeveelheid van de leerreiniger aan op een zachte, pluisvrije doek of een zachte leerborstel. Let op: gebruik geen ruwe materialen die het leer kunnen krassen! Reinig de leren stoelen met lichte druk in cirkelvormige bewegingen, hierdoor kun je vuil en vlekken voorzichtig verwijderen.

5. Veeg het leer schoon

Heb je de leerreiniger goed ingewreven? En ben je tevreden met het resultaat? Dan kun je nu het leer schoonvegen met een schone, droge microvezeldoek. Zo verwijder je eventueel achtergebleven reinigingsmiddelen, vuil en vocht. Door de lederen bekleding goed uit te poetsen, krijg je een glanzend en schoon oppervlak. Zo lijkt je lederen interieur weer als nieuw! Laat vervolgens de stoelen goed drogen.

6. Leer Conditioneren

Is het leer droog? Dan raden we aan om de stoelen te behandelen met een hoogwaardige leerconditioner. Dit voedt het leer, beschermt het tegen uitdroging en scheurtjes en zorgt er voor dat het leer soepel blijft. Gebruik je de Smartwax Smart Leather? Dan mag je deze stap overslaan! Dit product reinigt namelijk niet alleen het leer, maar werkt ook als een leerconditioner.

Voorkomen is beter dan genezen

Vermijd UV-straling

Wist je dat leer kan worden aangetast door langdurige blootstelling aan zonlicht? De UV-stralingen kunnen er voor zorgen dat het leer uitdroogt en verkleurd, dit wil je natuurlijk voorkomen! Probeer daarom, indien mogelijk, je vrachtwagen of auto in de schaduw te parkeren of gebruik zonwering om de lederen bekleding te beschermen. De eerder genoemde reiniger en conditioner van Smartwax, helpt ook om schade door UV-stralingen te voorkomen.

Regelmatige schoonmaaksessies

We snappen dat je er misschien niet altijd zin in hebt, maar om ernstige beschadigingen aan je leren stoelen te voorkomen raden wij aan om met regelmaat het leer te reinigen. Zo zorg je er voor dat het leer soepel blijft en voorkomt je dat het gaat barsten.

Leer schoon laten maken

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het reinigen van je interieur uit te besteden! Gelukkig bent je hier aan het juiste adres. Naast het reinigen van het exterieur van je vrachtwagen, staan wij ook voor je klaar om de cabine een grondige poetsbeurt te geven. Kom langs bij de dichtstbijzijnde locatie voor meer informatie of neem contact met ons op.