Veilig de weg op

Banden schoonmaken? Zo doe je dat!

Je banden krijgen het nogal te verduren. Zand, stenen, remstof, viezigheid, maar ook andere factoren kunnen ervoor zorgen dat de looks van de banden er op achteruit gaan. En niet alleen dat, er zijn ook bepaalde factoren die invloed hebben op de levensduur van de banden. In dit artikel bekijken we de redenen waarom het goed is om je banden goed te onderhouden en hoe je het beste je banden weer mooi zwart krijgt.

Het belang van schone banden

Dat je vrachtwagenbanden vies worden is onvermijdelijk, remstof en andere viezigheden die je tijdens de rit tegenkomt horen er nu eenmaal bij. Je kunt er echter wel voor zorgen dat je banden regelmatig schoongemaakt worden voor een optimale rijervaring en om de levensduur te verlengen! Hieronder vind je enkele redenen waarom het belangrijk is goed voor je banden te zorgen.

1. Grip

Schone banden bieden een betere grip op de weg. Een laag modder of vuil of vet op de banden kunnen de grip op de weg verminderen. Hierdoor krijg je een langere remweg en vergroot je de kans op ongelukken.  Schone banden helpen je om beter te kunnen manoeuvreren, vooral onder moeilijke omstandigheden zoals regen, sneeuw of modderige wegen.

2. Levensduur

Vuil en modder kunnen schuren en slijtage aan het bandenoppervlak veroorzaken. Door je banden schoon te houden, verminder je de kans op ongelijke slijtage en verleng je de levensduur van de banden. Ook kan de zon schade brengen aan het rubber. Door de banden regelmatig te behandelen kun je dit voorkomen. Hier gaan we later op in.

3. Oververhitting

Modder en vuil kunnen zich ophopen in de groeven van de banden, waardoor de banden oververhit kunnen raken, vooral tijdens lange ritten. Oververhitte banden hebben een grotere kans op een klapband, wat zeer gevaarlijk kan zijn, vooral op hoge snelheden.

4. Uitstraling

Schone zwarte banden zien er natuurlijk veel mooier uit dan banden vol viezigheid. Of het nu je eigen vrachtwagen is of die van de baas, het kan nooit kwaad om met een schone vrachtwagen bij een klant aan te komen. Zo straal je professionaliteit uit! Maar het stopt niet bij de banden, ook je velgen mogen regelmatig een poetsbeurt krijgen!

Zo maak je je banden schoon

Nu gaan we stap voor stap kijken hoe je het beste je banden schoon kunt maken en weer zwart kunt krijgen. Je kunt alle benodigdheden vinden in onze webshop, dat is wel zo makkelijk!

Benodigdheden

Stappen

 1. Spoel de banden af: Gebruik een tuinslang of een hogedrukreiniger om modder, vuil en andere losse verontreinigingen van de banden te spoelen. Hierdoor wordt het oppervlak van de band schoon en gemakkelijker om te reinigen.
 2. Gebruik een mild reinigingsmiddel: Vul een emmer met warm water en voeg een milde autoshampoo toe. Gebruik geen agressieve chemicaliën, omdat deze de banden kunnen beschadigen.
 3. Borstel de banden: Gebruik een zachte borstel, bijvoorbeeld een borstel met nylonharen, om de banden voorzichtig te schrobben. Let op dat je geen harde borstel of schuurmiddel gebruikt, omdat dit het rubber kan beschadigen. Voor sommige stukjes, zoals in het profiel van de band of rondom het ventiel, kun je ook een tandenborstel gebruiken.
 4. Spoel grondig af: Spoel de banden grondig af met schoon water om alle zeepresten en vuil weg te spoelen.
 5. Drogen: Laat de banden op natuurlijke wijze drogen of gebruik een schone doek om ze af te vegen. Zorg ervoor dat de banden volledig droog zijn voordat je gaat rijden.
 6. Controleer op beschadigingen: Terwijl je de banden schoonmaakt, controleer ook op eventuele beschadigingen, zoals bulten, scheuren of spijkers die in de banden vastzitten. Dit voorkomt vervelende verrassingen onderweg!
 7. Breng bandendressing of bandenzwart aan: Als je je banden een glanzende en diepzwarte uitstraling wilt geven, kun je bandendressing of bandenzwart aanbrengen volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik voor een gelijkmatige applicatie een bandenapplicator.

  ! LET OP !
  Het is belangrijk om bandendressing gelijkmatig aan te brengen en overtollig materiaal goed af te vegen. Dit doe je om te voorkomen dat het op het wegdek terechtkomt, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken.
 8. Maak de velgen schoon: Schone banden met vieze velgen staat natuurlijk niet mooi! Gelukkig kun je eenvoudig zelf je velgen schoonmaken of bij ons je velgen laten reinigen voor maar €3,20 per velg!

Waar is bandenzwart of bandendressing goed voor?

Wij raden het altijd aan om een bandendressing of bandenzwart te gebruiken. Bandenzwart, ook bekend als bandendressing, is een product dat wordt gebruikt om banden een donkere, glanzende uitstraling te geven. Het wordt vaak gebruikt nadat de banden zijn gereinigd. Hier zijn enkele redenen waarom mensen bandenzwart gebruiken:

 1. Esthetisch doel: Bandenzwart geeft banden een diepe, zwarte glans die er fris en nieuw uitziet. Dit verbetert het uiterlijk van het voertuig en geeft een verzorgde uitstraling.
 2. Bescherming tegen UV-straling: Bandendressings bevatten vaak ingrediënten die beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. UV-straling kan rubber beschadigen en leiden tot uitdroging, scheuren en vervaging van de banden.
 3. Voorkomt uitdroging: Rubber kan uitdrogen door blootstelling aan de zon en lucht. Bandenzwart bevat moisturizers en conditioners die helpen om het rubber soepel te houden en uitdroging te voorkomen.
 4. Waterafstotend: Sommige bandendressings bevatten waterafstotende eigenschappen, wat betekent dat ze helpen om water af te stoten. Dit kan handig zijn tijdens regenachtig weer en draagt bij aan de veiligheid, omdat het water niet op de banden blijft staan, wat aquaplaning kan verminderen.
 5. Verlengt levensduur: Door regelmatig gebruik van bandendressing kunnen banden in betere conditie worden gehouden. Goed onderhouden banden gaan over het algemeen langer mee, wat uiteindelijk kosten kan besparen.

Veel mensen denken dat bandendressing alleen voor esthetische doeleinden wordt gebruikt, maar zoals hierboven te lezen is dat niet waar! Het is namelijk ook een manier om de levensduur van de banden te verlengen.

De beste bandendressing of bandenzwart

Er zijn op het internet ontelbaar veel soorten bandendressing of bandenzwart te vinden, gelukkig hebben wij voor jullie al een selectie gedaan van de beste producten. Deze producten zijn verkrijgbaar in onze webshop:

Conclusie

Zelf uw banden schoonmaken is niet heel veel werk en het kan de levensduur van uw banden verlengen. Nu snappen wij natuurlijk ook, dat u hier niet altijd zin in heeft. Gelukkig kunt u bij ons terecht voor de algehele reiniging van uw vrachtwagen. Wij hebben meerdere locaties door heel Nederland, dus er zit er altijd eentje bij u in de buurt. Zien we u snel? Het is namelijk erg belangrijk om regelmatig uw vrachtwagen te wassen!