Truckwash Venlo

Nieuw Venlo

Voor de één een nieuw begin en voor de ander het einde van een tijdperk. Voormalig eigenaar en truckwash-pionier Frans Zijlmans (81) heeft zijn wasstraat in Venlo verkocht aan Truckwash 1 Group. “Het zal even wennen zijn, maar ik ben blij dat het in goede handen is”, zegt Zijlmans, terwijl hij terugkijkt op een bewogen carrière.

Frans Zijlmans begon zijn carwashcarrière in de autowasstraat van zijn broer. Maar na ruim tien jaar auto’s wassen gooide hij het over een andere boeg. Hij begon zijn eerste truckwash op 12 september 1980 (hij weet de datum nog goed) aan de Kuilse Barrière, de grensovergang bij Venlo en Duitsland. Frans wist op dat moment nog niet dat truckwash een gat in de markt zou zijn.

“Iedereen verklaarde mij voor gek dat ik voor een ander de vrachtauto ging wassen; dat deden veel truckers toen nog zelf. Die kwamen op zaterdagochtend naar het terrein van het transportbedrijf om de wagen met de hand te wassen. Terwijl ze doodmoe waren van de ritten die ze die week hadden gereden. Transportbedrijven zagen op een gegeven moment ook in dat het zo niet langer kon”, vertelt Frans. Inmiddels ziet hij dat bijna geen enkele trucker nog zijn eigen wagen wast.

Door deze omslag groeide de markt en werd het steeds drukker bij de truckwash van Frans. “Op een gegeven moment was het zo druk, dat ik het niet meer in mijn eentje aan kon. Ik stond echt te springen om collega’s. Zelfs mijn vrouw heeft de eerste acht jaar nog meegewassen. Daar heb ik nog steeds heel veel respect voor. Het is zwaar werk en mijn vrouw heeft dat gewoon jarenlang gedaan.”

 

Meer locaties

Omdat steeds meer vrachtwagens bij zijn truckwash op de stoep kwamen te staan, besloot hij uit te breiden. In april 1997 opende hij Zijlmans Truckwash Heierhoeve aan de Columbusweg 47 in Venlo, die nu verkocht is aan Truckwash 1 Group. Eerst stond er één machine in. Later waren dat er vier. “Toen was het al een toplocatie. En nu is dat zelfs nog meer. Over de A67 – waar de truckwash aan ligt – komen nu zo’n 30.000 trucks per 24 uur voorbij. Dat is een enorme markt.”

Frans opende in Venlo meerdere truckwashlocaties, maar dat bleek achteraf een verkeerde inschatting te zijn. “Zoveel locaties in één stad werkte voor mij niet, ik werd er gek van. Wat ik op de ene locatie verdiende, gooide ik op de andere locatie weer weg. Daarin had ik een foute berekening gemaakt, maar dat is niet erg. Ik heb het overleefd.”

 

Gangmaker

Hij besloot alleen met de locatie aan de Columbusweg verder te gaan en dat was een succes.

De zaken gingen goed en Frans genoot van zijn truckwash. “Wanneer een vrachtwagen smerig binnenkomt en er na de wasbeurt weer uitziet om door een ringetje te halen, krijg ik daar een kick van. Iedereen in deze business heeft die passie. Anders kan je dit werk niet doen.” Het plezier zat volgens Frans ook in het nauwe contact met de truckers. “Ik ben al die jaren een goede gangmaker geweest. Ik heb zelfs klanten gehad die ruim veertig jaar bij me hebben gewassen. Dat is toch prachtig.”

 

Bergafwaarts

Nadat Frans met pensioen ging, nam zijn zoon de truckwash over. Maar door allerlei omstandigheden, waaronder corona en de recessie, ging het met het bedrijf snel bergafwaarts. Het aanbod werd minder en een groot deel van het personeel moest weg. “Dat was een hele moeilijke tijd voor mijn zoon. Het was echt vechten tegen de bierkaai”, zegt Frans. Volgens hem is dat ook het grootste nadeel van een eenpitter zijn. “Hoe groot we ook waren, in je eentje blijf je toch altijd klein. Een grote organisatie kan zo’n tik veel makkelijker hebben.”

Omdat het zo niet langer verder kon, besloot Frans dit jaar de wasstraat te verkopen aan Truckwash 1 Group. “Daar ben ik heel blij mee. Oprichters Johannes Snoek en Klaus Broersma hebben dezelfde instelling als die ik altijd heb gehad. Veel wassen is goed, maar de klant moet tevreden zijn. Dat is het belangrijkste.” Desondanks is het wel ‘even wennen’, geeft hij aan. “Deze week zijn ze voor het eerst gaan wassen en ben ik komen kijken. Dan gaan mijn handen wel jeuken om mee te doen. Maar dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven.”

Hoewel het zijn plan is om verder te gaan genieten, zal Frans zo nu en dan zijn gezicht laten zien. “Ik kan het nog niet helemaal loslaten. Ik ben fit genoeg om langs te gaan en te controleren of alles goed gaat”, zegt hij met een knipoog. “Het blijft toch je kindje.”

 

Verbouwing

Truckwash 1 Group heeft Zijlmans Truckwash op 1 februari van dit jaar overgenomen.

Daarmee komt het bedrijf uit op twaalf truckwashlocaties. Oprichter Johannes Snoek is erg blij met de overname: “Venlo is een mooie locatie voor ons, die stond hoog op het lijstje.” Meteen na de overname is er gestart met de verbouwing. Zo zit er een nieuwe vloer in met een coating die aangebracht is door het bedrijf Huijbregts Floorsystems, zijn er twee nieuwe machines geplaatst van het merk Steinbrückner door Steinbrückner Nederland, is binnen alles opnieuw geschilderd en zit de nieuwe signing erop. Op maandag 19 februari is de truckwash officieel geopend en kan er volop gewassen worden. De wasstraat is te vinden op bedrijventerrein Trade Port West, langs de A67 ter hoogte van afslag 39 Sevenum.