NAO-wasplaats bij Truckwash 1 Group

Ringrot en bruinrot in aardappelen: zo voorkom je verspreiding

Tijdens het vervoeren van pootgoed zijn er een aantal strenge regels waar je je aan moet houden. Aardappels kunnen namelijk ringrot en/of bruinrot krijgen. Dit zijn beide bacteriële ziekten die aardappelgewassen kunnen aantasten en grote schade kunnen veroorzaken aan de oogst. Om te voorkomen dat een trailer van pootgoed andere gewassen zou kunnen besmetten, worden er een aantal maatregelen genomen. In dit artikel gaan we dieper in op ringrot en bruinrot bij aardappelen, wat de NAO is en welke maatregelen je moet nemen.

Wat is ringrot en bruinrot?

Ringrot en bruinrot zijn twee ernstige bedreigingen voor aardappelgewassen. Deze bacteriën kunnen zich verspreiden via besmet pootgoed, bodemdeeltjes, water en zelfs door de lucht. Als de ziekten eenmaal voor komen in een gewas, kunnen ze zich snel verspreiden en enorme schade aanrichten: niet alleen voor de huidige oogst, maar het kan ook jarenlang in de bodem overleven, waardoor toekomstige gewassen worden bedreigd. Daarom is het super belangrijk om strenge maatregelen te nemen om de verspreiding te voorkomen! Hier gaan we later op in.

Ringrot bij aardappelen

De symptomen van ringrot zijn vaak pas zichtbaar bij het kiemen van de aardappelknollen. De eerste tekenen zijn verkleuringen en rot in het binnenste gedeelte van de aardappel, waardoor een ringvormige structuur ontstaat, vandaar de naam “ringrot”. Na verloop van tijd kan de ziekte zich verspreiden naar de hele knol.

Bruinrot bij aardappelen

De symptomen van bruinrot zijn vergelijkbaar met die van ringrot, maar er zijn enkele verschillen. Bruinrot veroorzaakt bruinverkleuring en rot van de binnenkant van de aardappelknol. Hierdoor wordt de aardappel zacht en slijmerig. Ook kunnen er bruine vlekken verschijnen op het oppervlak van de knol.

De maatregelen tegen ringrot of bruinrot

Zoals we eerder al aangaven, zijn er belangrijke regels om je aan te houden om ervoor te zorgen dat alleen gezond en gecertificeerd pootgoed wordt verspreid en gebruikt. Hierin speelt de NAO een grote rol, oftewel De Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen.

De rol van NAO

De NAO voert strenge controles uit om ervoor te zorgen dat alleen gezond en gecertificeerd pootgoed wordt verspreid en gebruikt. Deze controles omvatten onder meer laboratoriumtests en visuele inspecties om te detecteren of er geen sporen van ringrot, bruinrot of andere ziekten aanwezig zijn. Dit geldt ook voor de trailers waarmee pootgoed vervoert wordt!

Maatregelen tijdens het transport van pootgoed

Om te voorkomen dat aardappelen tijdens het transport ringrot en bruinrot verspreidt, worden verschillende maatregelen genomen:

  1. Gecertificeerd pootgoed: Gebruik alleen pootgoed dat is gecertificeerd door erkende instanties zoals de NAO. Dit vermindert het risico op besmetting aanzienlijk.
  2. Inspectie: Voer regelmatige inspecties uit van het pootgoed tijdens het laden en lossen om te controleren op tekenen van ziekten zoals verkleuringen, rot of andere afwijkingen.
  3. Scheiding van gewassen: Houd pootgoed gescheiden van andere gewassen tijdens het transport om kruisbesmetting te voorkomen.
  4. Hygiëne: Zorg ervoor dat de trailers, vrachtwagens en andere transportmiddelen grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat ze worden geladen met pootgoed. Dit doe je bij een van onze NAO-gecertificeerde wasplaatsen!

Wasplaats voor transportmiddelen van pootgoed

Voor het veilig vervoeren van pootgoed is het cruciaal dat je voertuig en trailer grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd. Een standaard wasstraat is hiervoor niet voldoende, omdat hier de buitenkant wordt gereinigd, de bacteriën die ringrot en bruinrot bij aardappelen veroorzaken nog steeds aanwezig kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van een NAO-gecertificeerde wasplaats voor een grondige reiniging van zowel de trailer als de vrachtwagen.

NAO-wasplaats bij Truckwash 1 Group

Bij Truckwash 1 Group kun je je voertuig laten reinigen volgens het PCC Hygiëneprotocol Ringrot, dat door de Pootaardappelen Contact Commissie (PCC) is opgesteld. Onze medewerkers zorgen er voor de je voertuig compleet gereinigd en gedesinfecteerd wordt, zodat je met een gerust hart het pootgoed kunt inladen en vervoeren.

Na het reinigen wordt het transportmiddel voorzien van een NAO-zegel. Dit heeft als voordeel dat de verlader tijdens het laden alleen maar hoeft te controleren of de verzegeling niet is verbroken. Hierdoor heeft de verlader direct de garantie dat het transportmiddel correct behandeld is met de vereiste middelen.Heb je vragen over onze werkwijze of de wasplaats? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Ben je benieuwd naar de prijzen van 2024 voor het laten reinigen van je transportvoertuig in onze NAO-wasplaats? Dan verwijzen we je graag door naar onze prijzenlijst.