Zo ben jij goed voorbereid op de koude en donkere dagen

Essentiële tips voor vrachtwagenchauffeurs in de winter

Het wordt steeds vroeger donker en de temperatuur daalt. Natuurlijk heeft dit invloed op je vrachtwagen, maar ook op jou als vrachtwagenchauffeur! Terwijl je het gevoel hebt dat heel Nederland lekker warm binnen zit zonder enig benul te hebben dat er sneeuw of regen met bakken uit de hemel valt, ben jij onderweg. Al deze weersinvloeden kunnen invloed hebben op jou als vrachtwagenchauffeur én je mooie wagen. Laten we eens gaan kijken wat de winter doet met je vrachtwagen en wat je hier aan kunt doen!

Tips voor je vrachtwagen

Wielen

Je wielen krijgen het flink te verduren in de winter. De smurrie van pekel, zand en sneeuw kan zich namelijk gaan ophopen in en op je velgen en banden. Nu zijn sneeuw en zand geen extreem probleem, maar pekel is een ander verhaal.

Pekel kan namelijk leiden tot corrosie en roestvorming als het niet regelmatig wordt verwijderd! Daarom is het erg belangrijk om je geliefde wielen wat vaker schoon te maken in de winter. Geen zin om zelf te doen? Wij helpen je graag om je Alcoa velgen schoon te reinigen! Ook raden wij aan om de Wheel Sealant van Truckssupply te gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige glans, het biedt ook bescherming tegen roest, remstof en weersinvloeden.

Ruiten

Goed zicht is erg belangrijk, dat weten we allemaal! Je ruiten worden sneller vies in de winter. Om goed zicht te behouden is het belangrijk om regelmatig je ruiten schoon te maken. Dit kun je natuurlijk zelf doen met hoogwaardige glass cleaner, maar je kunt dit ook door ons laten doen!

‘S winters kunnen ook je ruiten sneller beslaan. Gelukkig kun je daar iets tegen doen. Door een anti-nevel middel te gebruiken voorkom je het aandampen van je spiegels en ruiten, dat is nog eens handig! Zo houd je altijd een klare kijk op de weg. Dat maakt het rijden niet alleen veiliger, maar ook veel relaxter.

Rubber en kunststof

Wist je dat kou voor uitharding van het rubber en kunststof van je vrachtwagen kan zorgen? Dit kan leiden tot scheurtjes of barsten in bijvoorbeeld rubberen afdichtingen of kunststofonderdelen. Gelukkig kun je daar iets tegen doen!

De Dashboard Renovator van Truckssupply is een geweldig middel dat verder gaat dan alleen je dashboard. Het is een product dat niet alleen de oorspronkelijke kleur van rubber, kunststof en vinyl terugbrengt, maar ook een goede bescherming biedt! Maar hoe doe je dat met het rubber van je banden?

Om het rubber van je banden schoon te maken en te verzorgen, kun je het beste Tyre Dressing gebruiken. Dit product is speciaal gemaakt om je banden weer mooi zwart te krijgen en om ze te beschermen tegen verschillende invloeden van buitenaf.

Lak

Je wilt het liefste dat je het hele jaar door met een glanzende vrachtwagen de weg op kunt natuurlijk. Neerslag en sneeuwsmurrie kunnen dan helaas roet in het eten gooien. We horen je al denken: “Maarja, ik blijf niet aan het wassen als mijn wagen toch meteen weer vies wordt.” Snappen we. Maar toch raden we aan om óók ’s winters goed voor je vrachtwagen te zorgen!

Pekel en andere viezigheid kunnen namelijk zorgen voor schade aan je lak. Ook ziet het er natuurlijk niet uit!  Door je vrachtwagen goed schoon te houden en te verzorgen, kun je de impact van de winter op het exterieur verminderen. Wij helpen je daar graag mee bij één van onze 11 locaties.

 

Tips voor jou als vrachtwagenchauffeur

Bereid je voor op kou

Het kan aardig koud worden in de winter, voeg daar ook nog een sneeuwbui aan toe en je zit… ehm, niet gebakken. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. Zorg voor lekkere warme kleding en sokken en neem een warme deken mee. Een thermoskan met warme koffie of thee is ook erg handig. En wat dacht je van lekkere warme soep? Onderaan dit artikel vind je een handige checklist!

Wees voorbereid voor extreme weersomstandigheden

Het kan zomaar zijn dat je door extreme sneeuwval of gladheid in de problemen kunt komen. Het is daarom slim om daar op voorbereid te zijn. Zorg voor gereedschap die je kunnen helpen in zulke situaties. Denk aan een sneeuwschep, sneeuwkettingen, ontdooispray, ruitenkrabber en een zaklamp. Zit je echt goed vast? Dan ben je jezelf goed dankbaar als je wat extra eten en drinken mee hebt genomen! Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen om een voedselvoorraad in je wagen te hebben.

Checklist voor winterse omstandigheden

Je weet nooit wat er gebeurd tijdens je rit, of je nou een korte of lange route af moet leggen. Het is daarom verstandig om een aantal dingen standaard in je truck te hebben liggen, al helemaal als het kouder is buiten. Hieronder vind je een checklist om ervoor te zorgen dat je op alle omstandigheden voorbereid bent! Zorg er wel voor dat je niet stiekem van je noodvoorraad snacks gaat snoepen, hoe verleidelijk het ook is. 😉

 • Extra dekens
 • Handwarmers
 • Zaklamp
 • Extra warme kleding
 • Noodflitslichten
 • Snacks (zoals noten, repen, etc)
 • Drinkwater
 • Ontdooispray
 • Anti-vries ruitenwisservloeistof
 • Reflecterend veiligheidsvest
 • Reserve lampen
 • Noodradio
 • Veiligheidsdriehoek
 • IJskrabber
 • EHBO-kit
 • Portable power bank
 • Sneeuwkettingen
 • Sneeuwschep
 • Extra brandstof
 • Veiligheidshamer
 • Extra batterijen (voor zaklamp etc.)
 • Goed humeur

 

Overige tips

Naast tips om je vrachtwagen schoon en beschermd te houden en om zelf goed voorbereid te zijn op winterse omstandigheden, kan het ook handig zijn om een paar dingen te checken aan je vrachtwagen. Hieronder hebben we een aantal tips verzameld die er voor zorgen dat je veilig de weg op kunt met je wagen.

 1. Check regelmatig of de accu van de vrachtwagen nog goed werkt.
 2. Controleer of de koelvloeistof voldoende antivries bevat.
 3. Check goed de bandenspanning voor je de weg op gaat.
 4. Ga na welke regels er zijn voor (winter)banden in andere landen.
 5. Kijk goed of al je lampen nog naar behoren werken.
 6. Vergeet niet om een antivries ruitenwisservloeistof te gebruiken.
 7. Check of je remvloeistof schoon is om bevriezing te voorkomen.
 8. Zorg er voor dat je tank niet te leeg raakt.

Conclusie

Pfoe, wat een lijst he? Met deze tips ben je in ieder geval wel goed voorbereid om veilig en comfortabel met de vrachtwagen de winter door te komen. Het is dus belangrijk dat je regelmatig je vrachtwagen laat wassen, al helemaal als er gestrooid is. Je bent altijd welkom bij onze Truckwash 1 Group wasstraten!

Veilige (en hopelijk warme) kilometers toegewenst! 🚛⛄

 

P.s. Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor een vrachtwagenchauffeur? Breng dan een bezoekje aan onze online truckshop!