Het mooiste werk dat er is

10 redenen waarom vrachtwagenchauffeur het mooiste beroep is

Iedereen die tevreden is met zijn of haar baan, kan zeggen dat hun werk het mooiste is dat er bestaat. Maar wij weten allemaal dat het mooiste beroep natuurlijk vrachtwagenchauffeur is! Dus ben jij vrachtwagenchauffeur en wil je weer even herinnerd worden aan al het moois dat bij deze baan komt kijken? Of overweeg jij misschien om vrachtwagenchauffeur te worden en ben je op zoek naar redenen waarom je dat zeker zou moeten doen? Of ben je benieuwd naar het salaris van een vrachtwagenchauffeur? Lees dan snel verder! In dit artikel bespreken we namelijk 9 redenen waarom vrachtwagenchauffeur het mooiste beroep ter wereld is.

Vrijheid

Een goed salaris is fijn, maar een van de mooiste aspecten van vrachtwagenchauffeur zijn is misschien wel het gevoel van vrijheid. Als je op weg bent, gaat het tussen jou en je vrachtwagen. Oké, en je opdrachtgever ook wel een beetje. Maar verder bepaal je zelf waar je naar luistert op de radio, wanneer je een kop koffie pakt en wanneer je er een snack bij pakt: zolang je maar op tijd bij je afspraak komt!

Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid

Vrachtwagenchauffeurs moeten natuurlijk rekening houden met afleverdeadlines, verkeersomstandigheden en rustperiodes, maar binnen die parameters hebben ze vaak de vrijheid om specifieke routes te kiezen. Natuurlijk is er supervisie, maar deze is vaak beperkt. Daarom moeten chauffeurs ook in staat zijn om zelf de lading te controleren, goed met klanten om kunnen gaan en de veiligheidsvoorschriften naleven.

Variatie qua taken

Als chauffeur ben je niet alleen maar onderweg. Er komen ook andere taken bij kijken, een vrachtwagenchauffeur is dus van vele markten thuis! Je moet bijvoorbeeld ook zorgen voor het correct laden en lossen van de vracht, communiceren met klanten en collega’s en het bijhouden van documentatie. Die afwisseling van taken zorgt er natuurlijk voor dat je werkdag nooit saai is. Hieronder hebben we de meest voorkomende taken van een vrachtwagenchauffeur verzameld, dit kan natuurlijk verschillen!

Een vrachtwagenchauffeur heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden naast het besturen van het voertuig. Hier zijn enkele van de belangrijkste taken:

  • Voertuigbeheer: Controleren van de staat van het voertuig voor en na elke rit, uitvoeren van basiscontroles zoals bandenspanning, vloeistofniveaus en algemene functionaliteit van de vrachtwagen.
  • Laden en lossen: Zorgen voor het correct laden van de vracht, ervoor zorgen dat het veilig en stevig is vastgezet en het efficiënt lossen van de goederen op de plaats van bestemming.
  • Routeplanning: Het selecteren van de geschiktste en veilige routes naar de bestemming, rekening houdend met verkeersomstandigheden, wegwerkzaamheden en wettelijke voorschriften.
  • Papierwerk en administratie: Het bijhouden van documentatie zoals transportdocumenten, vrachtbrieven, urenregistratie conform de wettelijke rij- en rusttijden, en andere vereiste administratieve taken.
  • Communicatie: Contact houden met de transportplanners, klanten en collega’s via mobiele communicatieapparaten om updates over de leveringen door te geven en eventuele problemen te bespreken.
  • Naleving van voorschriften: O.a. voorschriften over gewichtsbeperkingen, veiligheidsnormen en specifieke voorschriften voor verschillende soorten vracht.
  • Technische problemen oplossen: Het kunnen identificeren en oplossen van kleine technische problemen onderweg.

Salaris

Het salaris van een vrachtwagenchauffeur kan natuurlijk erg verschillen. Het hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals ervaring, type transport (nationaal of internationaal), het bedrijf waarvoor ze werken en de regio. De lonen van een vrachtwagenchauffeur zijn dus afhankelijk van verschillende factoren. Het salaris dat hieronder benoemd wordt is dus een indicatie.

Het startsalaris in loondienst voor een beginnende vrachtwagenchauffeur in Nederland ligt rond de €2.000 tot €2.500 bruto per maand (fulltime). Met meer ervaring en expertise kan dit salaris oplopen tot €3.000 tot €3.500 of meer per maand. Daarnaast kunnen extra’s zoals toeslagen voor overuren, nachtwerk of werken tijdens feestdagen het salaris verhogen. Ook zijn er vaak secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vergoedingen voor maaltijden, reisvergoedingen en pensioenregelingen.

Wil je nog meer verdienen? Chauffeurs die internationale ritten doen of zich specialiseren in bepaalde soorten vracht, zoals gevaarlijke stoffen of koeltransport, kunnen vaak hogere salarissen verwachten. Ook kun je als zzp’er een ander salaris verwachten, maar hierbij moet je wel rekening houden met alle andere kosten die er bovenop komen.

Samenhorigheid

Lange uren op de weg, het omgaan met verkeer, weersomstandigheden en uitdagingen bij het laden en lossen. Er is niets fijners dan al die ervaringen delen met andere chauffeurs die precies weten waar je het over hebt. Chauffeurs bellen dan ook vaak onderling, soms puur voor de gezelligheid, maar ook om elkaar te informeren over de route bijvoorbeeld. Tevens ontmoeten chauffeurs elkaar vaak tijdens hun pauze of overnachting. Samen een hapje eten is natuurlijk veel leuker dan alleen!

Diversiteit aan vracht

Eerder noemden we al de variatie in taken die komen kijken bij het beroep van een vrachtwagenchauffeur. Maar wat het beroep ook onwijs leuk maakt, is de diversiteit aan vracht! Dit betekent dat ze regelmatig verschillende producten en goederen zullen laden en lossen, afhankelijk van de behoeften van de klant en de opdrachten die het transportbedrijf binnenkrijgt. Afhankelijk van het soort product, kun je weer te maken krijgen met verschillende soorten trailers. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met een walkingfloor, koeler, kastentrailer, tautliner, etc.

Chauffeurs kunnen zich ook specialiseren in bepaalde soorten vracht. Als dit het geval is, zal de diversiteit aan vracht afnemen. Zo zal een chauffeur die gespecialiseerd is in koeltransport, voornamelijk gekoelde producten vervoeren. Iemand die gespecialiseerd is in het vervoeren van gevaarlijke stoffen, zal zich vooral daar mee bezig houden. Het voordeel van specialisatie? Het salaris ligt vaak hoger en je kunt je focussen op een tak die je écht interessant vindt!

Steeds vaker 4-daagse werkweek

Voorheen waren vrachtwagenchauffeurs vaak de hele week op pad, inclusief de weekenden. Er zijn nu steeds meer transport bedrijven die over zijn gegaan naar een werkweek van vier dagen. Je maakt dan wel vaak wat langere dagen, maar krijgt daar wel een extra vrije dag voor terug. Zo houdt je meer tijd over voor je gezin, vrienden en hobby’s!

Je kunt natuurlijk ook als zzp’er aan de slag. Dan bepaal je vaak zelf welke dagen je werkt, en welke niet. Je kunt echter geen langere dagen maken dan officieel mag. Je moet namelijk rekening houden met de werk- en rusttijden die in de wet zijn vastgesteld.

Je eigen muziek

Het klinkt misschien als iets kleins, maar voor veel vrachtwagenchauffeurs is het luisteren naar muziek, podcasts of e-books écht een groot pluspunt van het beroep. De open weg, mooie routes, fantastische muziek, een lekker broodje erbij: wat wil je nog meer!?

Er zijn op Spotify ook podcasts te vinden die speciaal gericht zijn op vrachtwagenchauffeurs, zoals Truckers Talk. Dit is een podcast door Michelin for my Business, gewijd aan de transportgemeenschap. Een andere leuke podcast is De Stamtafel van Truckstar, hierin worden de actualiteiten in de transportwereld besproken en delen ze persoonlijke verhalen en ervaringen.

Nieuwe plekken ontdekken

Wie houdt er niet van nieuwe plekken ontdekken? Vrachtwagenchauffeurs in ieder geval wel! Dit houdt het werk niet alleen leuk, maar ook uitdagend. Sommige chauffeurs komen op heel veel verschillende plekken, zowel nationaal als internationaal. Niet alleen is een nieuwe omgeving (een mooie stad bijvoorbeeld) leuk, ook de klanten waar je moet laden of lossen kunnen nieuw zijn. Soms zorgt dit er voor dat het altijd weer even passen en meten is.

Hoewel het verkennen van nieuwe plekken een supermooi onderdeel van het beroep kan zijn, blijft het natuurlijk het belangrijkste om veilig en op tijd de vracht af te leveren. Toch kunnen chauffeurs onderweg wel genieten van het zien van nieuwe landschappen en plaatsen tijdens hun ritten.

Conclusie

Het beroep vrachtwagenchauffeur is prachtig. De vrijheid, de connectie met collega’s, de gedeelde passie, de uitdaging en diversiteit zijn allemaal kenmerken die het zo bijzonder maken. En het salaris van vrachtwagenchauffeurs is ook prima! Wist je dat chauffeurs altijd erg zuinig zijn op hun vrachtwagen? Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om regelmatig je vrachtwagen te laten wassen, zowel voor de veiligheid op de weg als om beschadiging te voorkomen. Dit kan gelukkig eenvoudig bij een van onze Truckwash 1 Group locaties.

Ben je op zoek naar een cadeau voor een trotse vrachtwagenchauffeur? Of wil je jezelf en je vrachtwagen verwennen? Breng dan eens een bezoekje aan onze Truckshop!