Geef pekel geen kans!

De invloed van strooizout op je vrachtwagen

Als het winter wordt en de temperatuur daalt, gaan de strooiwagens weer op pad. Ze zorgen er voor dat jij met een gerust hart weer veilig de weg op kunt, want gladde wegen zijn nou eenmaal niet ideaal. Maar wist je dat het strooizout schade kan aanbrengen aan je voertuig? Dat betekent dat ook jouw geliefde vrachtwagen de gevolgen moet ondervinden als je niet de juiste maatregelen neemt! In dit artikel nemen we je meer in de wereld van strooizout en geven we je tips om schade te voorkomen. Ben jij al klaar voor winterse omstandigheden?

Wat zit er in strooizout?

Strooizout, dat gebruikt wordt om wegen ijsvrij te maken, bestaat voornamelijk uit natriumchloride (NaCl). Dit is hetzelfde materiaal dat we kennen als keukenzout! Tegenwoordig wordt er vaak een mengsel van water en strooizout gemaakt, dit wordt pekel genoemd (of natzout). Doordat deze vorm vloeibaar is, is het makkelijker om het zout gelijkmatig te verspreiden.

Wat doet strooizout met je vrachtwagen?

Strooizout is geen goede vriend van je wagen. Ondanks dat het er voor zorgt dat je veilig de weg of kunt, brengt het ook veel nadelen met zich mee. Hier zijn enkele manieren waarop pekel je vrachtwagen (of ander voertuig) kan aantasten:

  1. Roestvorming: Zout, vooral in de vorm van pekel (een mengsel van zout en water), kan leiden tot versnelde roestvorming op metalen delen van de vrachtwagen, zoals het frame, de carrosserie, en de onderdelen onderaan de vrachtwagen.
  2. Corrosie van onderdelen: Onderdelen zoals remmen, ophanging, en de onderkant van de vrachtwagen kunnen gevoelig zijn voor corrosie door langdurige blootstelling aan zout. Dit kan leiden tot verminderde prestaties en uiteindelijk tot slijtage van deze onderdelen.
  3. Elektrische systemen: Zout kan elektrische systemen aantasten als het zich ophoopt op bedrading of connectoren. Dit kan storingen veroorzaken in de elektronica van de vrachtwagen.
  4. Lakbeschadiging: Het regelmatig in contact komen met zout kan de lak van de vrachtwagen beschadigen, wat kan leiden tot verkleuring, afbladderen en oxidatie van het lakoppervlak.

Zo bescherm je je voertuig tegen het zout

Dat lijstje hierboven klinkt niet zo prettig, toch? Gelukkig bestaan er oplossingen om te voorkomen dat pekel of strooizout blijvende schade aan je vrachtwagen veroorzaakt! Het zou jammer zijn als je prachtige wagen niet meer zo schitterend is als voorheen zodra het zonnetje weer begint te schijnen. Hieronder hebben we diverse tips verzameld die helpen om schade door strooizout te voorkomen.

Vrachtwagen afspoelen

Een van de belangrijkste tips die we je mee kunnen geven is met regelmaat je vrachtwagen afspoelen of laten wassen. Zo voorkom je dat de pekel de kans krijgt om schade aan te richten aan je lak of andere onderdelen van je vrachtwagen. Het laten wassen van je vrachtwagen is echter altijd een goed idee. In elk seizoen kom je namelijk wel weersinvloeden tegen die impact kunnen hebben op het uiterlijk van je wagen!

Vrachtwagen waxen

Een bijzonder belangrijke tip is om je vrachtwagen na het wassen grondig te waxen. Een degelijke waxlaag zorgt er namelijk voor dat pekel en ander vuil minder snel aan je lak hechten. Bovendien zorgt een hoogwaardige wax voor een stralende vrachtwagen – wie wil dat nou niet? Je kunt natuurlijk je vrachtwagen bij onze wasstraten laten wassen en waxen, maar je kunt dit ook zelf doen. Met de Fast Wax van TrucksSupply creëer je een stralende glans laag die vuil afstoot. En bovendien is het ook te gebruiken op rubbers, metaal en kunststof: dat is nog eens handig!

Velgen beschermen tegen zout

Niet alleen je lak en carrosserie krijgen het flink te verduren als er gestrooid is… Ook je mooie velgen kunnen beschadigd raken door pekel! Om je wielen goed te beschermen, moet je deze ook met regelmaat wassen en waxen met velgenwax. Je velgen schoonmaken kun je makkelijk zelf doen, maar wist je dat je bij ons ook je ALCOA velgen professioneel kunt laten reinigen? Dat kost je maar €3,20 per velg! Koopje he? Bekijk hier de locaties waar je je velgen kunt laten reinigen.

Conclusie

We kunnen je van alles aansmeren om te voorkomen dat pekel je lak aantast, maar wassen en waxen blijft gewoon het allerbelangrijkste. Zorg deze winter goed voor je vrachtwagen, zo voorkom je dat je lak er in het voorjaar niet meer mooi uit ziet. Want wie wil er niet met een stralende vrachtwagen het mooie weer tegemoet rijden?