Van zonnestralen tot aan plensbuien

De impact van het weer op je vrachtwagen

Van zonnestralen tot regenbuien: Als vrachtwagenchauffeur heb je waarschijnlijk bijna alle weersomstandigheden al eens meegemaakt. Alle weersomstandigheden hebben weer een andere impact op het exterieur van je vrachtwagen. Het is fijn om te weten wat de invloeden van bepaalde weersomstandigheden kunnen zijn, zodat je daar op in kunt spelen! In dit artikel bespreken we verschillende weersomstandigheden, wat de impact er van is en wat je kunt doen om eventuele schade te voorkomen.

Sneeuw en ijzel

In de winter kunnen bepaalde wegen erg glad worden, vooral als er niet gestrooid wordt. Het is daarom erg belangrijk dat je er voor zorgt dat je vrachtwagen winterklaar is. Dit betekent dat je vrachtwagen goed gecheckt wordt of alles nog naar behoren werkt, zoals je remmen. Maar wat heeft sneeuw, ijzel en kou voor een invloed op het exterieur van je vrachtwagen?

De grootste boosdoener in de winter is strooizout. Het mag er dan wel voor zorgen dat je zonder zorgen de weg op kunt, maar je carrosserie en lak zijn er minder blij mee. Het zout kan onder andere reageren met het metaal, wat weer kan zorgen voor roestvorming. Ook kan strooizout zich ophopen in de remmen en de banden aantasten. Het is daarom erg belangrijk dat je regelmatig je vrachtwagen schoonmaakt als er gestrooid is met strooizout!

Regen

In Nederland zijn we het onderhand wel gewend, periodes dat het alleen maar regent. Sommige mensen roepen ook wel eens: “Nou, dan hoef ik niet meer door de wasstraat!” Maar niets is minder waar… Regen kan namelijk allerlei vuildeeltjes bevatten. Deze deeltjes kunnen schurend zijn en krassen op de lak van de vrachtwagen veroorzaken. Daarnaast kan regenwater ook zure componenten bevatten door luchtvervuiling, wat leidt tot zure regen. Deze zure regen kan de beschermende laklaag van de vrachtwagen aantasten en de lak dof maken.

Om de lak van je vrachtwagen te beschermen is het belangrijk om regelmatig je vrachtwagen af te spoelen, vooral na regenachtige periodes. Hierbij is het ook belangrijk om een wax te gebruiken. Wax vormt namelijk een onzichtbare laag die voorkomt dat vuil, water en andere verontreinigingen direct contact maken met de lak. Een fijn product die de lak water en vuil afstotend maakt, is Ambition Car Polish van Great-Lion.

Zon en hitte

Het waxen van je vrachtwagen helpt niet alleen tegen vuildeeltjes, regen en sneeuw, maar beschermt ook tegen de zon! Langdurige UV-stralingen kunnen namelijk leiden tot verkleuring en uitdroging van de lak en kunststof onderdelen van je vrachtwagen. De warmte van de zon kan ervoor zorgen dat kleine deeltjes, zoals insecten, stof en zand, op de lak van je vrachtwagen vastplakken. Wanneer je de vrachtwagen wast zonder deze deeltjes eerst te verwijderen, kunnen ze als schuurmiddel werken en krassen op de lak veroorzaken.

Een fijne wax om te gebruiken om je vrachtwagen te beschermen tegen UV-straling is Smart Sealant. Dit product biedt wel 6 maanden bescherming tegen UV. Ook zorgt dit product voor een ongelooflijke glans, diepte en gladheid. Zo kom jij stralend de zomer door!

Conclusie: Gebruik wax!

Zoals je kunt lezen, kunnen alle weersomstandigheden een negatieve invloed hebben op het exterieur van je vrachtwagen. Een vrachtwagen die gewaxt is, zal minder kans hebben om permanente beschadiging op te lopen van deze weersinvloeden. Ook is het erg belangrijk om regelmatig je vrachtwagen te (laten) wassen. Je bent natuurlijk altijd welkom bij Truckwash 1 Group, wij helpen je graag om je vrachtwagen weer in topconditie te brengen. Liever zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk ook! Je vindt de beste producten om je vrachtwagen te wassen in onze truckshop.